Heel 2014 stond in het teken van de voorbereiding op de decentralisaties. Er kwamen dan ook nogal wat veranderingen op ons af. Wat hebben we daar inmiddels al van gemerkt? Aanvragen voor (her)indicaties lopen vanaf 1 januari via de gemeente. Bij zo’n aanvraag komt ook het veelbesproken ‘keukentafelgesprek’ om de hoek kijken. Dat klinkt bijna gezellig, maar hoe verloopt zo’n gesprek nou echt?
Persoonlijk begeleider Juul heeft inmiddels in Amstelveen een eerste keukentafelgesprek meegemaakt. “Het ging om Joke, die ambulant begeleid wordt door ons. Die indicatie liep af, evenals haar indicatie voor groepsbegeleiding bij De Windroos (een leer-/werkorganisatie voor jongeren met een psychiatrische achtergrond). Haar begeleider daar en ik hadden samen dit gesprek aangevraagd, al ging het om twee indicaties. Op deze manier hoefde Joke maar één keer zo’n gesprek te voeren. Gelukkig was dat geen probleem. We spraken af bij Joke thuis, met twee medewerkers. De een was maatschappelijk werkster en de ander had vroeger voor het CIZ gewerkt en was nu in tijdelijke dienst bij de gemeente.
Eerst bespraken we Jokes deelname aan het leerwerktraject van De Windroos. Joke vertelde dat ze zich daar veilig voelde en dat ze een keuze had gemaakt voor een opleiding. Daarna ging het over de begeleiding door RIBW K/AM. Joke vertelde wat voor soort begeleiding ze krijgt. Dat gaat vooral over praktische zaken als een aankomende verhuizing en geldzaken. Maar ook hulp bij het omgaan met vroegere gebeurtenissen en haar stemmingswisselingen. Met zijn drieën konden wij de medewerkers een goed beeld geven van Jokes hulpvraag en ons antwoord daarop.
Joke: “Ik ben niet gewend aan zoveel mensen bij mij thuis, dus ik was wel een beetje zenuwachtig. Maar de medewerkers van de gemeente waren heel aardig en ze begrepen goed waarom ik begeleiding nodig heb. Allebei mijn indicaties zijn verlengd.”