Beschermd wonen wordt gefinancierd via de Wmo. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je een zorgtoekenning van de gemeente nodig.
Wlz
Heb je langdurig intensieve zorg vanuit de geestelijke gezondheidszorg nodig? Dan kun je mogelijk zorg en ondersteuning vanuit de Wlz krijgen in plaats vanuit de Wmo. Voor Wlz-zorg heb je een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Je betaalt een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK-BZ). De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen.
Meer informatie lees je onder Zorgbemiddeling.
Ambulante begeleiding wordt gefinancierd via de Wmo. Je betaalt een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK-BZ) van € 19,- per maand ongeacht het inkomen en de hoeveelheid zorg die geleverd is. De betaling is gekoppeld aan de zorgtoewijzing/beschikking. Ook als er geen zorg is geleverd en er is wel een beschikking is afgegeven, betaal je deze eigen bijdrage.
Voor verblijf in de maatschappelijke opvang betaal je een vergoeding per etmaal.
Alle cliënten met een beschikking trajectbegeleiding Beschermd Wonen in de centrumgemeente Haarlem kunnen gebruikmaken van dagbesteding die onder ‘Waardevol Werk’ van Buurts valt. Hier is geen aparte indicatie/ toewijzing voor nodig. Wanneer de aanvraag dagbesteding betreft die niet onder ‘Waardevol Werk Buurts’ valt, dan is er wel een aparte indicatie nodig. Er moet dan aangetoond kunnen worden dat deze dagbesteding noodzakelijk is voor de betreffende cliënt.
Als ambulante cliënt woonachtig in de gemeenten Haarlem of Zandvoort kun je je melden bij het wijkteam met het verzoek tot dagbesteding. Het wijkteam zal dan doorverwijzen naar Buurts. Voor de overige gemeenten is voor ambulante cliënten een dagbestedingsindicatie nodig. Deze dient aangevraagd te worden bij de gemeente waar de client woonachtig is. Hiervoor betaalt de client een eigen bijdrage aan het CAK-BZ (Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten). Deze bijdrage is € 19,- per maand ongeacht het inkomen en de hoeveelheid zorg die geleverd is. De betaling is gekoppeld aan de zorgtoewijzing/beschikking. Ook als er geen zorg is geleverd en er wel een beschikking is afgegeven, betaal je deze eigen bijdrage. In Haarlem en Zandvoort betaal je als ambulante client geen eigen bijdrage voor deelname aan dagbestedingsactiviteiten.
Op de website van het CAK (www.hetcak.nl) vind je meer informatie over de eigen bijdrage.