In 2015 is de decentralisatie een feit; individuele begeleiding, dagbesteding en inloop gaan dan over naar de Wmo en worden de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gedachte hierachter is dat hierdoor de zorg dichter bij burgers, beter passend en minder duur geboden kan worden. Een ontwikkeling die kan leiden tot onzekerheid - met name bij cliënten, familieleden en begeleiders - maar die ook kansen biedt. RIBW K/AM is druk bezig de producten en werkwijzen door te lichten en zo nodig te innoveren, als voorbereiding op de komende veranderingen. Daar zijn we een jaar geleden mee gestart en op dit moment werken we aan een nieuwe productenlijn. Uitgangspunt daarbij is dat we mensen helpen zo zelfstandig mogelijk te leven.

We zetten sterk in op e-health, het versterken van arbeidsparticipatie, groepsgericht trainen van cliënten op verschillende levensdomeinen, respijtzorg (voor mantelzorgers), psycho-educatie enzovoorts. Ook denken we na over meer verschillende vormen van woonbegeleidingsconcepten. Zodat cliënten meer keuze hebben en ons aanbod beter aansluit bij individuele wensen. Dit doen we natuurlijk niet alleen; we trekken veel op met gemeenten en andere (zorg)partijen, binnen en buiten de GGZ, lokaal en regionaal.
We nemen deel aan veldtafels, noodteams en Wmo-voorportalen, stemmen onze begeleiding in FACT-teams af op behandeling en doen mee aan veelbelovende initiatieven als De Wijkplaats en Katoen Groen en Doen (zie elders in deze nieuwsbrief). In Zandvoort ontwikkelen we samen met de gemeente een methodiek die gericht is op netwerkversterking en in Beverwijk bieden we ondersteuning aan cliënten die in en voor de wijk aan de slag willen. Om maar wat te noemen.

Wij zijn er van overtuigd dat nauwe samenwerking een voorwaarde is om de komende veranderingen vorm te geven. De uitkomst van deze fase zal dit najaar leiden tot onze nieuwe productenlijn. Met producten die voldoen aan de behoeften van de cliënten en die van de gemeenten en die aansluiten bij partners binnen en buiten de zorg. En daar wordt iedereen beter van.